Ulaştırma Hizmetleri Alanı
Ulaştırma Hizmetleri Alanı; Lojistik, taşıma, depolama, gümrük ve diğer tüm tedarik zinciri prosedür işlemlerini yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır. Ulaştırma hizmetleriyle, ürün veya hizmetler hedef pazarlara daha ekonomik ve hızlı bir şekilde ulaştırılmaktadır. Ulaştırma hizmetleri, lojistik faaliyetlerin özünü içermektedir. Alanımızın amacı; tedarik zinciri yönetimi, depolama, paketleme, stok yönetimi, lojistik yönetimi konularında bilgi ve beceriye sahip, lojistik tasarım ve operasyon konusunda uzmanlaşmış bireyler yetiştirmektir.
Alanımızda bulunan dalların isimleri ve özellikleri;
Alanımızda bulunan tek dal Lojistiktir. Lojistik özetle "Doğru ürünün, doğru yerde, doğru zamanda ve kabul edilebilir bir maliyetle müşterilere ulaştırılması" olarak tanımlanabilir.
Okulumuzda açık olan dallar hakkında bilgi;
Okulumuzda açık olan tek dal Lojistiktir. Lojistik bir ürün veya hizmetin tedarik aşamasından son tüketiciye ulaşana kadar geçirmiş olduğu nakliye, depolama, gümrükleme, ambalajlama, dağıtım gibi tüm süreçleri ifade eder. Dolayısıyla herhangi bir üretim organizasyonunun lojistik destek olmadan gerçekleştirilmesi olanaksızdır. Ülkeler arasındaki sınırların kalkması ve küreselleşme kavramının gelişmesine paralel olarak lojistik sektörü oldukça önem kazanmış ve dünyadaki en önemli, en büyük ve en dinamik sektörlerden biri haline gelmiştir.
Alanımızda verilen dersler ;
Alan Ortak Dersleri: Mesleki Gelişim, Dağıtım, Depo Yönetimi, Bilgisayarda Ofis Programları, Standart Türk KLavyesi, Temel Lojistik.
Dal Dersleri: Taşıma Modelleri, Gümrük, Lojistik Paket Programları, Lojistik Satın Alma, İşletmelerde Beceri Eğitimi.
Alanımızda staj yapma imkanları ve staj yapılan kurumların isimleri;
Öğrencilerimiz okulda edinmiş oldukları teorik bilgileri staj gördükleri işletmelerde pratiğe dönüştürerek kendilerini geliştirme, tecrübe edinme ve iş ortamına hazırlanma imkanı yakalamaktadırlar. Öğrencilerin staj yerleri; il/ilçelerde meslekî eğitim yaptırmakla yükümlü işletmelerin eğitime uygunluğu, işletmede öğretim programına uygun üretim ve hizmet yapılması, meslek alan/dallarında görevlendirilecek usta öğretici/eğitici personelin bulunması gibi pek çok husus göz önünde bulundurularak belirlenmektedir. Staj yapılan kurumlar dönemsel olarak değişmekle birlikte; Asset Gümrük Müşavirliği, Atılım Global Lojistik, Azim Kargo, BBL Transport, BGM Gümrük Müşavirliği, Ceva Lojistik, Ceynak Lojistik, Demsa Company Lojistik, DHL Worlwide Express, Ekol Lojistik, ELİ Uluslararası Taşımacılık, ELİTE İth. İhr. LTD. ŞTİ. , Evolog Nakliyat, Feyza Gümrük A.Ş., Gazi Alışveriş Hizmetleri A.Ş., GNM Şafak Gümrük Müşavirliği, Han Express Kargo, HG Gümrük Müşavirliği, IDL Lojistik, İETT İşletmeleri, İZZİ Nakliyat, Karınca Lojistik A.Ş., Koç Üniversitesi Lojistik Birimi, Kühne Nagel Nakliyat, Lotus Antrepo, Mars Lojistik, MEF Lojistik, Meryıldız Lojistik, MKR Gümrük Müşavirliği, MNG Havayolları, MNG Kargo, NETLOG, NTG Uluslararası Lojistik, ONS Gümrük Müşavirliği, Oskar Lojistik, PTT Başmüdürlüğü, Qualitairsea Lojistik, Sertrans Uluslararası Nakliyat, Servex Gümrük Müşavirliği, TCDD Taşımacılık, Teksan Lojistik, Troyka Uluslararası Nakliyat, UNICO Global Uluslararası Taşımacılık, Ülküm Gümrük Müşavirliği, Ünsped Gümrük Müşavirliği, Yeşil Trakya Lojistik sürekli olarak stajyer öğrenci gönderdiğimiz kurumlardır.
Öğrencinin mezun olmak için başarılı olması gereken hususlar;
Meslek bölümü öğrencileri son sınıflara geldiklerinde okudukları alan ile ilgili olarak staj görmektedirler. Görmüş oldukları staj ''İşletmelerde Beceri Eğitimi'' adı altında değerlendirilmektedir. Bu değerlendirme yapılırken; işletmenin vermiş olduğu puan, staj dosyası notu ve beceri sınav puanı esas alınmaktadır. İşletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler, beceri eğitiminin değerlendirilmesi amacıyla dersi yılının sonunda beceri sınavına alınırlar. Bu sınav, dersin özelliğine göre alan öğretmenlerinin oluşturduğu komisyonca alınacak karar doğrultusunda uygulamalı ve/veya yazılı olarak yapılır. Beceri sınav puanı, iş dosyası ve sınav değerlendirilmesi sonucu takdir edilen puanların toplamıdır. Beceri sınavı 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bunun yüzde 80'i sınav, yüzde 20'si de iş dosyasına takdir edilir. İşletmelerde beceri eğitimi gören öğrencilerin, beceri sınavı puanı en az 50 olmak kaydıyla birinci ve ikinci dönem puanları ile beceri sınav puanının aritmetik ortalamasının en az 50 veya beceri sınav puanının 70 olması gerekir. Bu takdirde öğrenci başarılı olmuş sayılır.
Mezuniyet sonrası iş bulma imkanları;
Lojistik sektörünün tüm sektörlerle bağlantılı olması ve uluslararası ticaret sisteminde belirleyici rol oynaması sebebiyle Lojistik Bölümü mezunlarının çalışma alanları oldukça geniştir. Mezunlarımız ulusal ya da uluslararası kargo ve lojistik şirketlerinde, firmaların lojistik ve dağıtım bölümlerinde, üretim firmalarında, liman işletmelerinde, gümrük müşavirliklerinde, TCDD Lojistik üslerinde, sigorta ve depolama hizmeti veren şirketlerde, ulusal ve uluslararası üretim ve hizmet şirketlerinin satın alma, tedarik ve dış ticaret bölümlerinde çalışabilirler.
ULAŞTIRMA HİZMETLERİ ALANI iŞ BAŞI RESİMLERİ