T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / KÜÇÜKÇEKMECE - Halkalı Mehmet Akif Ersoy Çok Programlı Anadolu Lisesi

Harita-Tapu-Kadastro Alanı

HARİTA TAPU KADASTRO ALANI

Harita-Tapu-Kadastro alanı; arazi ölçümü, harita çizimi ve hesaplamaları yapma, tapu siciline konu olan her türlü işlemi yapma, taşınmaz malların sınırlarını arazi ve harita üzerinde belirleme, hukuki durumlarını tespit etme ve yapılan kadastroyu yenileme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

Yeryüzündeki arazi, ev, arsa, orman, maden gibi hareket edemeyen, bir yerden başka bir yere taşınamayan doğal ve yapay tesislere "taşınmaz mal" denir. İşte bu doğal ve yapay tesislerin haritacılık ölçüm cihazlarıyla ölçülmesi, belirli oranlarda küçülterek bir altlığa çizilmesi işlemini yapan meslek elemanlarına haritacı denir. Taşınmaz mallara, özel kişiler sahip olabildiği gibi şirketler, vakıflar veya devlet de sahip olabilir.Bu sahiplik durumuna ise mülkiyet hakkı denir. Haritacıların ölçtüğü taşınmaz malların sınırlarını, geometrik şekillerini ve sahibini (mülkiyet bilgilerini) belirleme işlemlerinin tümünü yapan meslek elemanlarına kadastrocu denir. Taşınmaz mallara ait bilgilerin devlet güvencesi altındaki bir kayıt sistemine alınmasına ise tapuculuk denir.

HARİTA TAPU KADASTRO ALANINDA  BULUNAN  DALLAR

1- Haritacılık

2- Tapuculuk

3- Kadastroculuk

OKULUMUZDA AÇIK OLAN DALLAR

Yeryüzündeki arazi, ev, arsa, orman, maden gibi hareket edemeyen, bir yerden başka bir yere taşınamayan doğal ve yapay tesislere "taşınmaz mal" denir. İşte bu doğal ve yapay tesislerin haritacılık ölçüm cihazlarıyla ölçülmesi, belirli oranlarda küçülterek bir altlığa çizilmesi Haritacılık , İşlemini yapan meslek elemanlarına haritacı denir.

Türkiye'de bu sektör hızla gelişmekte ve büyümektedir. Kadastro işlemlerinin özelleştirilmesi ve hızla gelişen inşaat sektörü ülkemizde harita ve kadastro ara eleman ihtiyacını artırmıştır.

Hizmetler sektöründe yer almakta olan haritacılık; ülke savunmasından kadastro ve vergilendirmeye, imar planı ve altyapı projelendirmelerine, enerji ve sulama hizmetlerine, çevre düzenlemelerine, ormanların korunmasına, arazi düzenleme ve madenlerin ve toprağa bağlı tüm kaynakların değerlendirmesi ile kalkınma planlarının yapımına kadar pek çok hizmetin alt dalını oluşturmaktadır.

 

ALANIMIZDA VERİLEN DERSLER

Okulumuz harita tapu kadastro alanında ;

10.sınıfta alan ortak dersleri : Temel Mesleki Uygulamalar

                                            Harita Hesapları

                                            Medeni Hukuk

11.sınıf  dal derslerimiz         : Arazi ölçme ve hesapları

                                             İmar uygulamaları

                                             Bilgisayarlı harita çizimi

                                             Harita çizimi

                                             Yol uygulamaları

12.sınıf derslerimiz               : İşletmelerde beceri eğitimi

                                             Özel ölçmeler

                                             Coğrafi bilgi sistemleri

 

HARİTA TAPU KADASTRO ALANI İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ(STAJ)

 Harita çalışmaları yapan başlıca kurumlar; Harita Genel Komutanlığı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Devlet Su işleri Genel Müdürlüğü, iller Bankası, Belediyeler, Toprak Reformu Genel Müdürlüğü, il Özel idareleri, Orman Genel Müdürlüğü ve özel sektör kuruluşlarıdır.

Okulumuz harita tapu kadastro alanı öğrencileri bu kurumlarda 12.sınıfta staj yapmaktadırlar.

Bölgemizde belediyeler,özel sektör kuruluşları,tapu kadastro müdürlükleri yaygın olarak staj yapılan işletmelerdir.

 

EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI

Meslek eğitimi, meslek liselerinin Harita-Tapu-Kadastro alanında diploma programında verilmektedir. Alan/dalda sertifika, belge ve diplomaya götüren tüm programlar ve dallar arasında geçiş yapılabilir.

Lise öğrenimlerini bu alanda tamamlayan ve diploma almaya hak kazanan öğrenciler, Harita-Tapu-Kadastro alanının devamı niteliğindeki programların veya bu alana en yakın programların uygulandığı meslek yüksekokuluna ek puanları ile yerleşebileceklerdir. Meslek yüksekokullarını başarıyla bitirenler ÖSYM tarafından yapılan "Dikey Geçiş Sınavı"nda başarılı oldukları takdirde, alanları ile ilgili dört yıllık fakültelerde de öğrenim görebilirler. Ayrıca Yükseköğretim Kurumları sınavında (YKS) başarılı olanlar diğer yükseköğrenim kurumlarını tercih edebilirler.

Harita ve inşaat sektöründe harita teknisyeni olarak görev yapan elemanlar şantiye şefliği görevine terfi edebilirler. İki yıllık yüksek öğrenimini tamamladıktan sonra kamu kurumlarında ve özel sektörde harita teknikeri, topoğraf olarak büro ve arazi işlerinde çalışırlar. Dört yıllık öğrenim programından mezun olduklarında çalıştıkları kurumlarda harita mühendisi unvanıyla yönetim kademelerinde üst görevlere atanabilirler. Kendi bürolarını da açabilirler.

Tapu ve kadastro teknisyenleri sınavsız geçiş yaparak iki yıllık yükseköğrenimden mezun oldukları takdirde kendi kurumlarında hizmet sürelerine bağlı olarak müdür yardımcılığı, kadastro şefi, şef, kadastro üyesi, kontrol memuru kadrolarına atanabilirler. İşletme müdürü, kadastro müdürü, tapu sicil müdürü, kurs müdürü, bilgi işlem müdürü, şube müdürü, tapu sicil müdür yardımcısı, kadastro müdür yardımcısı, hukuk müşaviri, APK uzmanı, uzman, eğitim uzmanı, araştırmacı ve çözümleyici kadrolarına atanabilmek için en az dört yıllık yükseköğrenimden mezun olmaları gerekmektedir.

 

Haritacılık ve kadastroculukta işler, genel olarak kısmen büroda ve kısmen arazi ortamında yürütülür. Çalışmalar çoğunlukla açık havada ve değişik iklim koşullarında yapılır. Bu meslek elemanları harita mühendisleri, kamu kurumlarında kontrol mühendisleri ve birbirleri ile iletişimde bulunur. Tapuculukta ise çalışma ortamı tapu daireleridir. Tapuda çalışanlar tapu sicil müdürleri, şube müdürleri ve hukukçularla iletişimde bulunur.

HARİTA-TAPU-KADASTRO ALANI İŞ BAŞI RESİMLERİ

 haritaharitaharita

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 19.03.2018 - Güncelleme: 21.06.2020 01:39 - Görüntülenme: 3081
  Beğen | 2  kişi beğendi