ELEKTRİK - ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ ALANI
Elektrik-Elektronik Teknolojisi alanı, altında yer alan dallarının yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.
Elektrik-Elektronik Teknolojisi alanı bugün diğer tüm alanları geliştiren, temel ve üretken bir sanayiye dönüşmüş durumdadır.
Alan, bugün kendi tasarım ve teknolojilerini geliştirecek güce ulaşmıştır. Elektrik- Elektronik alanı birçok alanı etkilerken ekonomiye kendi üretimi, ihracatı ve istihdamıyla yaptığı birinci derece katkının yanında, diğer sektörlere olan etkileriyle ikinci derece katkılarda da bulunmaktadır. Bu alandaki teknoloji değişimleri ve kalite artışlarının, sektör ürünlerini girdi olarak kullanan birçok alanda kalitenin artmasına olumlu etkide bulunacağı anlamına gelmektedir.
Elektrik-elektronik sanayinin Türkiye ekonomisi içerisindeki payı her geçen gün artmaktadır. Sektörün sürekli gelişiyor ve kendini yeniliyor olması, dünya teknolojilerine uyum sağlamada ve yeni teknolojileri benimsemede gösterdiği çabukluk, sektörün parlak geleceğine işaret etmektedir
İhracat ve iç talepteki canlanmaya bağlı olarak üretimini hızla artıran sektörde, başta dayanıklı tüketim mallarında elektronik cihaz ve beyaz eşya olmak üzere, kablolar, bağlantı parçalı iletkenler, elektrik dağıtım ve kontrol panoları gibi ürünlerde, kurulu kapasite ve kapasite kullanım oranları sürekli artmaktadır.
Elektrik-Elektronik Teknolojisi Alanında bulunan dallar;
- Bobinaj
Tanımı
Çeşitli doğru akım ve alternatif akım (DA ve AA) elektrik motorları, transformatörler vb. özel elektrik makinelerinin arıza tespiti, sarım, bakım, onarım, montaj ve testlerini kendi başına, belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişiler yetiştiren daldır.
- Büro Makineleri Teknik Servisi
Tanımı
Fotokopi, faks makineleri, nokta vuruşlu yazıcı, yazar kasa, lazer yazıcı, mürekkep püskürtmeli yazıcı, para sayma vb. cihazların her türlü elektrik, elektronik ve mekanik arızalarını tespit etme ve onarma ile ilgili işleri kendi başına, belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişiler yetiştirir.
- Elektrik Tesisatları ve Pano Montörlüğü
Tanımı
Elektrik-Elektronik alanında; bina içi ve dışı elektrik tesisatının ve tüm elektrik panolarının kurulumu ile ilgili işleri kendi başına belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişiler yetiştirir.
- Elektrikli Ev Aletleri Teknik Servisi
Tanımı
Ev ve iş yerlerinde soğutma, ısıtma, pişirme, temizlik, kişisel bakım cihazlarının bakım/onarım ve montajı ile ilgili işleri kendi başına belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişiler yetiştirir.
- Elektromekanik Taşıyıcılar Bakım Onarım
Tanımı
Elektrik-Elektronik alanında; her tür elektromekanik taşıyıcıların emniyetli ve sorunsuz bir şekilde işlemesini sağlayacak, bakım ve onarım işlemlerini kendi başına ve belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişiler yetiştirir.
- Endüstriyel Bakım Onarım
Tanımı
Elektrik-Elektronik alanında, fabrika, atölye vb. işletmelerdeki sistemlerin bakım ve onarımı ile ilgili işleri, kendi başına belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişiler yetiştirir.
- Görüntü ve Ses Sistemleri
Tanımı
Işık ve seslendirme sistemlerinin montaj bakım ve onarımına ilişkin işlemleri, radyo, CRT televizyon, LCD televizyon, plazma televizyon, projeksiyon televizyon, video, müzik seti, ev sinema sistemleri, VCD-DVD oynatıcı, kamera arıza ve bakımına ilişkin işlemleri, kendi başına ve belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişiler yetiştirir.
- Güvenlik Sistemleri
Tanımı
Binalara ait yangın algılama ve ihbar sistemleri, kapalı devre kamera kontrol güvenlik sistemleri (CCTV), hırsız alarm ve ihbar sistemleri, geçiş otomasyon sistemlerinin tesisi, kurulum bakım ve onarımına ilişkin işlemleri kendi başına ve belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişiler yetiştirir.
- Haberleşme Sistemleri
Tanımı
Kendi başına ve belirli bir süre içerisinde mobil iletişim cihazlarının kontrol bakım ve onarımını, uydu ve TV anten sistemlerinin tesisini, binalarda ve yerel dağıtım şebekesinde haberleşme tesisatını projeye uygun olarak döşeme, tesisatın ve cihazların montaj, bakım ve onarımını yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişiler yetiştirir.
- Yüksek Gerilim Sistemleri
- Tanımı
Elektrik-Elektronik alanında yüksek gerilim tesislerinin, iletim, dağıtım ve koruma sistemlerinin kurulumu bakım onarımı ile ilgili işleri kendi başına belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişiler yetiştirir.
- Otomasyon Sistemleri
Tanımı
Elektrik-Elektronik alanında, otomatik kumanda, hidrolik – pnomatik, PLC, servo motor, robot kolları, mikro denetleyici ve SCADA sistemleriyle ilgili işleri kendi başına belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişiler yetiştirir.
Okulumuzda açık olan dallar;
Okulumuzda Elektrik-Elektronik Teknolojisi Akanında Güvenlik Sistemleri dalı bulunmaktadır. Hazırladığımız eğitim setleri ile öğrencilerimiz; yangın algılama ve ihbar sistemleri, kapalı devre kamera kontrol güvenlik sistemleri (CCTV), hırsız alarm ve ihbar sistemleri, geçiş otomasyon sistemlerinin tesisi, kurulum bakım ve onarımına ilişkin eğitimler alır.
Güvenlik sistemi teknik elemanının görevleri:
- Yangın algılama ve ihbar sistemleri tesisatı keşif ve projesini yapmak,
- Yangın algılama ve ihbar sistemleri tesisatı montajını yapmak,
- Kapalı devre kamera kontrol sistemleri tesisatı keşif ve projesini yapmak,
- Kapalı devre kamera kontrol sistemi tesisatının montajını yapmak,
- İş disiplini ve insan ilişkilerini sağlamak,
- Hırsız alarm sistemleri tesisatı için keşif ve projesini yapmak,
- Hırsız alarm sistemleri tesisatı montajını yapmak,
- Geçiş kontrol sistemi tesisatı keşif ve projesini yapmak,
- Geçiş kontrol sistemi tesisatı montajını yapmak,
- Kurulu sistemlerdeki arıza tespitini ve onarımını yapmak
- Mesleğe ilişkin gelişmeleri takip etmektir.
Elektrik- Elektronik Teknolojisi Alanında verilen dersler;
Alan Ortak Dersleri:
- Elektrik Elektronik Ölçme
- Elektrik Elektronik Teknik Resim
- Elektrik Elektronik Esasları
Güvenlik Sistemleri Dal Dersleri
- Alarm Geçiş Kontrol sistemleri
- Endüstriyel Kontrol Arıza Analizi
- Mikrokontrol Devreleri
- Bilgisayar Destekli Uygulamalar
- Temel Bilgisayar Ağları
- Akıllı Ev Sistemleri
- Dijital Elektronik
- Kapalı Devre Kamera Sistemleri
Staj yapma imkanları;
Elektrik-Elektronik Teknolojisi alanında eğitim almış kişiler, kamuya veya özel sektöre ait işletmelerde çalışabilirler, staj yapabilirler.
Okulumuzda ki Elektrik- Elektronik Teknolojisi Alanındaki öğrenciler; BİGES, PRONET gibi güvenlik sektörünün öncü firmalarında staj yapmaktadır.
Öğrencinin mezun olmak için başarılı olması gereken hususlar;
Bu alandaki öğrencilerin başarılı bir şekilde mezun olması için;
Mezuniyet sonrası iş bulma imkânları;
Güvenlik sistemleri teknik elemanı, ülkemizde son yıllarda yaygınlaşan dallardan biridir. Bu konuda nitelikli elemana olan ihtiyaç sürekli artmaktadır. Güvenlik sistemleri konusunda çalışan firmalarda iş bulunabileceği gibi kanunlarda belirlenen şartları yerine getirmeleri durumunda, kendi iş yerlerini açabilmektedirler
Meslek lisesinden sonra "Yükseköğretime Geçiş Sınavı"nda başarılı olanlar, lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerine devam edebilirler.
ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ ALANI ATÖLYE İŞ BAŞI RESİMLERİ